Logga in

Svenskarna betalar 24 miljoner för mycket

Pressmeddelande från 2004-10-18. Finns även tillgängligt i PDF-format.

Sverige nu dyrast i Skandinavien på webbadresser

I och med prissänkningen av de norska .no-webbadresserna är nu Sveriges .se-adresser de klart dyraste nationella domännamnen i Skandinavien. Sveriges största återförsäljare av .se-adresser, webbhotellet Loopia, menar att sänkningen visar att monopolleverantören av .se-adresser, Nic-se, tar ut minst 24 miljoner kr mer av konsumenterna än de behöver. Regeringen bereder för närvarande ett lagförslag om Nic-se:s status, som Loopia nu vill påverka.

Webbadresser med den svenska nationella ändelsen .se kan bara registreras via det enda ombud som godkänts av de internationella internetorganen Iana/Icann, nämligen den privata II-stiftelsen och dess bolag Nic-se. Nic-se håller, trots en tredubbling av intäkterna under de senaste två och ett halvt åren fortfarande priset 160 kr per år, att jämföra med det danska priset på 60 danska kronor för en .dk-domän.

Loopia har tidigare protesterat mot Nic-se:s priser genom att sänka sina priser på .se-domänerna gentemot användarna till 150 kr, d v s under självkostnadspris. Nu har administratören av den norska toppdomänen med ändelsen .no, Norid, beslutat att sänka priserna på de norska domännamnen från 125 till 50 norska kr. Prissänkningen motiverades med att Norid nu ska förlita sig på återförsäljare för att sälja och fakturera slutanvändarna för de norska .no-domänerna.

I Sverige låter Nic-se de svenska återförsäljarna sälja .se-domäner det första året mot att de betalar kostnaderna för försäljning och start. Från och med det andra året tar Nic-se över faktureringen och intäkterna, något som väckt irritation hos Loopia och hos övriga .se-ombud. Efter regeringens utredning 2003:59 om administrationen av .se-domänen arbetar regeringen nu med ett lagförslag om reglering av den svenska internetverksamheten, till vilket Loopia har synpunkter:

– Den nuvarande ordningen ger II-stiftelsen och Nic-se förutsättningar till överprissättning och till en byråkratisk tillväxt som regeringen bör hindra. Det finns ingen anledning till att Nic-se, som redan är skyddat mot konkurrens, dessutom skgrundare, Sam Nurmi, och fortsätter:

– Nic-se behöver inte gå ner på norska prisnivåer. Om de bara kunde erbjuda danska prisnivåer för sina 273 000 domännamn skulle de svenska konsumenterna tjäna 24 miljoner kr!

Om Loopia AB

Loopia Webbhotell AB är sveriges största återförsäljare av .se-domäner och landets tredje största webbhotell. Företaget har idag ett trettiotal anställda och siktar på att erbjuda både privatpersoner och företag de bästa lösningarna för hur de hanterar sina webbsidor och e-post; drift, serverutrymme, gratis telefonsupport och konkurrenskraftiga priser. Företaget har idag verksamhet i Sverige och i Serbien, och utvecklar själva programvara för webbhotell och deras kunder. Se även www.loopia.se.

Om Loopia

Länkar

Blanketter och avtalsvillkor

Hej, behöver du hjälp?

Vardagar: 8-19 Helger: 11-15