Logga in

Största .se-ombudet protestsänker pris

Pressmeddelande från 2004-12-15. Finns även tillgängligt i PDF-format.

Lägg korten på bordet, Nic-se!

Loopia, det webbhotell som registrerar flest .se-domäner i Sverige, ökar nu trycket på Nic-se. Priset på .se-domäner sänktes nyligen marginellt, efter starka påtryckningar från Loopia. Nic-se:s pris på .se-domäner mot ombud och domännamnsinnehavare är 140 kr, ett pris som Loopia fortfarande anser är alldeles för högt. Därför erbjuder Loopia nu registreringar av .se-domäner för 130 kr och inför även möjligheten att förnya .se-domäner genom Loopia, till samma pris. Loopia uppmanar också Nic-se att redovisa hur de använder kundernas pengar.

Domännamn med ändelsen .se kan bara registreras via ombud hos det enda av Iana/Icann godkända driftsbolaget, nämligen II-stiftelsen och dess bolag Nic-se. Under de senaste två och ett halvt åren har antalet registrerade .se-domäner tredubblats (från 111 000 till närmare 300 000). Efter påtryckningar från Loopia har Nic-se sänkt priset från 160 kr till 140 kr ex. moms. Loopia pekar dock på Norges prisnivå på 50 norska kronor och på Danmark, som administrerar dubbelt så många adresser till en kostnad av bara 60 danska kronor, och menar att Nic-se:s monopolpris i för hög grad beror på sidoaktiviteter som inte gagnar domännamnsinnehavarna.

Nic-se hävdar att de inte har möjlighet att sänka priset på .se-domäner ytterligare, då de ska investera sex miljoner kronor i ett nytt domännamnssystem. Rolf Berndtson, styrelseordförande i Nic-se, har uttalat sig och sagt att Nic-se inte drivs i ett vinstsyfte, Nic-se kunde trots detta under förra året överföra 17 MSEK till dess ägare II-stiftelsen och de har även 25 MSEK i aktier och fonder. I år beräknas Nic-se:s omsättning vara avsevärt högre i och med .se-domänens kraftiga tillväxt.

– Vi arbetar hårt för att erbjuda våra kunder en så bra tjänst och förmånligt pris som möjligt, och vi kräver att Nic-se börjar göra detsamma. Även om vi förlorar pengar år efter år på att erbjuda .se- domäner under Nic-se:s pris så kommer vi fortsätta med detta tills dess att Nic-se sänker sitt pris till en nivå som är rimlig och befogad, förklarar Loopia’s grundare och vd, Sam Nurmi, och fortsätter.

– Vi uppmanar Nic-se att offentligt uppvisa hur effektivt svenska domännamnsinnehavares pengar fördelas när det gäller de projekt de driver och de kostnadsuppskattningar de har. Det är mycket pengar som genom åren försvunnit in i stiftelsen, som inte är skyldig att särredovisa olika projekt. Det minsta som kan begäras är en total öppenhet kring hur de använder de stora summor de idag avkräver alla som äger svenska domäner.

Om Loopia AB

Loopia Webbhotell AB har idag ett trettiotal anställda och siktar på att erbjuda både privatpersoner och företag de bästa lösningarna för hur de hanterar sina webbsidor och e-post; drift, serverutrymme, gratis telefonsupport och konkurrenskraftiga priser. Företaget har idag verksamhet i Sverige och i Serbien, och utvecklar själva programvara för webbhotell och deras kunder. Se även www.loopia.se.

Om Loopia

Länkar

Blanketter och avtalsvillkor

Hej, behöver du hjälp?

Öppet vardagar 8-19, helger 11-15