Logga in

En månad med DNSSEC

Pressmeddelande från 2007-03-16. Finns även tillgängligt i PDF-format.

Loopia prisar ny säkerhetstjänst

Genom ett unikt samarbete med .SE introducerade Loopia, Sveriges största webbhotell och domännamnsleverantör, en ny säkerhetstjänst för domännamn för en månad sedan. Med DNSSEC kan Internetanvändare vara säkra på att de besöker rätt hemsida eller får e-post från rätt avsändare. Mottagningen från användarna har varit väldigt positivt och intresset för DNSSEC ökar dagligen.

DNSSEC står för DNS Security Extensions och är en ny säkerhetsstandard som innebär att DNS- information, dvs information om vilken server ett domännamn pekar till, signeras med nycklar. På detta sätt kan klienter, som webbläsare och e-postprogram, verifiera att informationen är korrekt och garantera användarna att de t ex har kommit till rätt hemsida eller fått e-post från rätt avsändare.

– DNSSEC är ett steg bland många på vägen till en säker Internetupplevelse, säger Jonathan Sulo, verksamhetschef på Loopia. Genom att vi som ledande aktör på marknaden introducerar DNSSEC så tar vi vårt ansvar och skyddar våra kunder. Vår förhoppning är givetvis att fler ombud ska erbjuda DNSSEC-tjänster här framöver.

Världens första DNSSEC-användare registrerades genom Loopia. Den lyckliga pilotanvändaren blev Henning Svedberg, med domännamnet nning.se.

– Säkerhetsaspekten i det här kanske inte är det viktigaste för mig, men visst är det lite häftig-faktor i att vara med i början av något bra, säger Henning Svedberg. Det känns väl lite som Neil Armstrong; One small bit for me, one giant gigabyte for Internet security.

Då DNSSEC är en helt ny helt standard så är den tekniska plattform som krävs för att allt ska fungera inte helt klar. På samma sätt som med IDN-domäner, dvs domännamn med internationella tecken såsom å, ä och ö, så fungerar DNSSEC om man har ett tilläggsprogram i sin webbläsare. Microsoft och flera andra mjukvaruleverantörer har dock uttryckt ett stort intresse och utlovat stöd för DNSSEC i framtiden.

– Vi har sett en tydligt ökande efterfrågan när gäller DNSSEC, säger Jonathan Sulo. Även om DNSSEC inte fungerar fullt ut rent praktiskt än så har mottagningen varit väldigt varm, antalet intressenter ökar konstant och vi arbetar nu intensivt med vår marknadsföring av DNSSEC. För att användarna ska se en nytta med DNSSEC så behöver de kunna se DNSSEC, avslutar Jonathan Sulo.

DNSSEC är tillgänglig som en extratjänst hos Loopia. .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) debiterar 250 kr + moms/år för denna tjänst. Då Loopia anser att DNSSEC ska vara ett mervärde snarare än en extratjänst så har man valt att inte lägga på någon avgift utöver det .SE debiterar för DNSSEC.

Om Loopia AB

Loopia AB är Sveriges största och snabbast växande webbhotell. Företaget är en del av Mamut, en ledande leverantör av ekonomi-, CRM- och Internetlösningar till små och medelstora företag, enskilda firmor, föreningar och privatpersoner i Nordeuropa. Loopia siktar på att erbjuda både privatpersoner och företag de bästa lösningarna för hur de hanterar sina webbsidor och e-post; drift, serverutrymme, gratis telefonsupport och konkurrenskraftiga priser. Loopia har idag verksamhet i Sverige och i Serbien. Se även www.loopia.se.

Om Loopia

Länkar

Blanketter och avtalsvillkor

Hej, behöver du hjälp?

Öppet vardagar 8-19, helger 11-15