Logga in

Loopias expertis efterfrågas internationellt

Pressmeddelande från 2009-10-26. Finns även tillgängligt i PDF-format.

Intresset för DNSSEC har ökat starkt under sensommaren efter att ICANN signalerat att stöd för denna standard kommer att läggas till i den yttersta delen av domännamnshirarkin. Detta märker Loopia tydligt just nu och har intensifierat sitt arbete för att få med fler som jobbar med DNSSEC, däribland tyska och Schweiziska registryt där det finns ett stort intresse.

.SE var relativt tidigt ute och lanserade sitt stöd för DNSSEC redan 2007. Loopia var den första registraren som lanserade en tjänst där deras kunder fick dra nytta av säkerheten som detta tillägg innebär. Vi har sedan dess varit den största registraren för signerade domännamn säger Jimmie Eriksson, kontorschef på Loopia AB.

Loopia har sedan lanseringen av DNSSEC för .SE-domänen varit en av de främsta förespråkarna av denna standard. Vi har under de senaste åren gjort vårt yttersta för att bidra till utbyggnaden i resten av branchen eftersom vi tycker att det är ytterst viktigt att vi i framtiden kan lita på det innehåll som levereras av våra datorer.

Vår kunskap om implementation efterfrågas dagligen säger Jimmie. Till exempel så har vår domännamns-ansvarige, Lars-Göran Forsberg, nyligen besökt både det schweiziska registryt (Switch) samt det tyska registryt (DENIC) för att ge presentationer inför deras respektive lansering av DNSSEC.

DNSSEC är i dagens läge en relativt omtalad standard, som enkelt sett lägger till ett lager av kryptering i systemet för domännamn. Något som få vet är att att denna har funnits (i olika versioner) sedan 90-talet, dock så väcktes det stora intresset inte förrän sommaren 2008 då Kaminskybuggen bevisade dess nödvändighet, fortsätter Jimmie.

Nyligen meddelade även ICANN* att root-zonen* kommer att signeras inom kort. Detta är ett viktigt steg och något som Loopia ser som ytterst postivt då det inte räcker med en toppdomän eller en registrar för att DNSSEC ska fungera fullt ut tillägger Jimmie.

Att stora registryn som t.ex. DENIC väljer att börja singera sin zon är mycket positivt och vi skjuter gärna till vår erfarenhet av marknadsfördelar, implementation och lanseringen där det behövs. Bara under hösten så medverkar vi i ett antal utbildningar och seminarier som rör just dessa ämnen avslutar Jimmie.

* ICANN är den organisation som är ansvarig för att hantera den gemensamma punkten i det hirarkiska DNS-systemet, root-zonen. De ansvarar även för uttdelandet av nya toppdomäner.
* root-zonen är den informationskälla som pekar ut de olika toppdomänerna. Den tillhandahålls av root-servrarna som är geografiskt spridda över världen.

Om Loopia AB

Loopia AB är ett av Sveriges största och snabbast växande webbhotell. Företaget är en del av Mamut, en ledande leverantör av ekonomi-, CRM- och Internetlösningar till små och medelstora företag, enskilda firmor, föreningar och privatpersoner i Nordeuropa. Loopia siktar på att erbjuda både privatpersoner och företag de bästa lösningarna för hur de hanterar sina webbsidor och e-post; drift, serverutrymme, gratis telefonsupport och konkurrenskraftiga priser. Loopia har idag verksamhet i Sverige och i Serbien. Se även www.loopia.se.

Om Loopia

Länkar

Blanketter och avtalsvillkor

Hej, behöver du hjälp?

Öppet vardagar 8-19, helger 11-15