Logga in

Loopia varnar för krångel hos Eurid

Pressmeddelande från 2006-04-05. Finns även tillgängligt i PDF-format.

4000 organisationer riskerar att missa .eu på fredag

29 procent av alla svenska ansökningar av .eu-domäner, 4000 stycken, har inte behandlats av domännamnsleverantören Eurid. Sveriges största webbhotell, Loopia, pekar på att detta till stor del beror på bristande system hos Eurid. Loopia uppmanar svenska myndigheter, företag och rättighetsinnehavare att se över sina ansökningar innan fredag, då den öppna registreringen startar. Annars riskerar värdefulla domännamn att falla i händerna på oseriösa aktörer.

– Att mer än var fjärde ansökan under förtursperioderna inte har validerats är en skandal och en konsekvens av ett bristfälligt agerande från Eurids sida. Vi vill uppmana samtliga sökanden under förtursperioderna att kontrollera tidigare ansökningar ordentligt innan fredag, annars kan de förlora sin förtur, säger Loopias tekniske chef, Jonathan Sulo.

Eu-domänerna har släppts i tre faser: från den sjunde december fick myndigheter och varumärken söka domännamn, från den andra februari fick innehavare av firmanamn och andra rättigheter söka och på fredag får alla andra sin chans att söka. Det blir då omöjligt för företag att ansöka om .eu-domäner med tidigare namnrättigheter.

Intresserade parter fick ansöka om namnet via ett domänombud, varefter Eurid svarade med ett e- postmeddelande där de bad om att få in ett så kallat valideringsunderlag. Underlaget är en blankett med bilagor som styrker rättigheten till det ansökta namnet. Pga tidigare tekniska problem hos Eurid har ett stort antal av dessa e-postmeddelanden inte skickats ut korrekt eller överhuvudtaget.

Statistiken på Eurids hemsida (per den 5/4, 9:30) visar att 13 000 svenskar har sökt .eu-domäner. Medan bara 135 avvisats så har hela 4000 ansökningar gått ut (expired). Detta innebär att Eurid inte fått in eller registrerat något valideringsunderlag för dem i tid. Rättighetsinnehavare har chansen att göra förnyade ansökningar fram till fredag. De domännamn som avvisats eller är utgångna då kommer att erbjudas för registrering innan juni månads utgång enligt principen först till kvarn, utan någon fördel för rättighetsinnehavare.

Attraktiva domännamn används idag av skojare både för att tjäna pengar på besökare som går fel, och för att sälja namnen dyrt till de aktörer som egentligen bedriver affärsverksamhet under namnet.

– En så väldigt hög andel utgångna ansökningar är en skandal och beror inte bara på att de som sökt domännamn har gjort fel. Under den första omgången fick inte alla sökande e-postsvar från Eurid och under den andra omgången saknades det i ett flertal fall länkar till valideringsblanketterna. Detta har påpekats för Eurid, tyvärr utan något agerande från deras sida. Sådana här misstag gagnar enbart domänskojare och bidrar tyvärr till en generell misstro gentemot webbhotell, avslutar Jonathan Sulo.

Om Loopia AB

Loopia Webbhotell AB är Sveriges största och snabbast växande webbhotell. Företaget är en del av Active 24, en ledande nätverksoberoende europeisk leverantör av Internettjänster med närvaro i 16 europeiska länder och i USA. Loopia siktar på att erbjuda både privatpersoner och företag de bästa lösningarna för hur de hanterar sina webbsidor och e-post; drift, serverutrymme, gratis telefonsupport och konkurrenskraftiga priser. Företaget har idag verksamhet i Sverige och i Serbien. Se även www.loopia.se.

Om Loopia

Länkar

Blanketter och avtalsvillkor

Hej, behöver du hjälp?

Öppet vardagar 8-19, helger 11-15